Projecten

Levensboom

Een beeld voor het Huis van het kind en de stad Hamont-Achel

Het idee

Het idee voor dit beeld is eind 2016 ontstaan tijdens de afwas en gesprekken over het nieuwe huis van het kind dat toen gebouwd werd in Hamont-Achel. Het idee was om een beeld te voorzien dat zowel de stad als de bewoners ervan laat zien en werking / kracht die er hiertussen is.

Uitgaand van het logo van het huis van het kind is er dan een beeld van een boom ontstaan opgebouwd uit 4 lagen:

  • De eerste laag is een stalen constructie die alles draagt, deze contstructie staat voor de stad die het dragende netwerk is van alles wat er gebeurd.
  • De tweede laag is dan de schors die de vorm geeft aan de boom. Deze schors staat voor alle bewoners die de stad de vorm geven die er in heerst. Deze schors is dan ook in samenwerking met de inwoners van Hamont-Achel gemaakt.
  • De derde laag zijn de bladeren die aan de boom hangen, deze bladeren stellen de partners van het huis van het kind voor en zoals in een echte boom de bladeren groeien uit de boom groeien de partners uit de stad en alle inwoners.
  • De vierde laag is een klimplant die vanuit het midden van de boom doorheen de gehele constructie groeit. Deze plant staat voor het leven en de bloei van de stad

De voorbereiding

Maart 2017 is er dan de officiële start gekomen voor het beeld, en dit betekende voor ons dat we konden beginnen met al het voorbereidend werk.

Om de schors aan het metalen frame te bevestigen zijn er buisjes van klei gemaakt die bij de opbouw van het frame rond het metaal geschoven konden worden zodat hier dan later alle schordelen op bevestigd konden worden.

Het tweede deel van de voorbereiding was het maken van alle schorsplaatjes. Deze plaatjes zijn door de inwoners van Hamont-Achel gemaakt tijdens de opening van het Huis van het kind (26 & 27 augustus 2017).

Het laatste deel van de voorbereiding was het klaarmaken van de metalen onderdelen van de boom, dit betekende dat alle rechtopstaande delen op maat gemaakt moesten worden. dat de dwarscirkels ineen gezet moesten worden en dat de 4 takken ineen gezet moesten worden.

Assemblage

Nadat alle plaatjes en buisjes bebakken waren kon er begonnen worden met de assemblage van het gehele beeld.

We zijn begonnen met het ineen zetten van de stalen constructie en de buisjes .  

Nadat de stalen constructie ineen stond heeft de stad het geheel naar de lokatie gebracht waar het beeld nu staat.

Op die lokatie is dan eerst de klimplant erin gepland en zijn dan de schorsdeeltjes op het geheel bevestigd. 

Onthulling

Op 26 augustus 2018 was dan de officiële onthuling van de levensboom.

De Levensboom - 18 creatieve maanden